tea_tree_oil-300x239

Tudod, hol van a legtöbb baktérium a lakásban?

Jó kérdés: biztosan a fürdőszobában, vagy inkább a vécé környékén?

Nem, a mosogatószivacson!

Kimossuk, kinyomkodjuk mosogatás után, de a sok láthatatlan kis baktérium mégis ott marad benne. Ráadásul az edényeken kívül még az asztalt, a polcokat is át szoktuk jó alaposan törölni vele.

 

Ha egy lakásba lépve megcsap minket a fertőtlenítő illata, biztosak lehetünk benne, hogy a háziasszony mindent átmosott, leöblített vele. Igaz, hogy a klór megöl mindent maga körül, de a mi egészségünkre is káros. Mindenki szeret tiszta, illatos és friss lakásban élni, de ezt nemcsak vegyszerekkel érhetjük el.

Végeztek egy kísérletet, ami azt bizonyította, hogy egyes illóolajok nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is megölik 1-2 óra alatt és fertőtlenítő hatàsuk nagyobb mint az àltalànos vegyszereknek ,(flóraszept és hasonlók).Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó erre a célra a levendula- és a citromolaj is. Ez utóbbi a levegő frissítésére is kiváló.

Ha a mosogatószerhez ezeket az illóolajokat adjuk, akkor a mosogatószivacsban sem fognak hemzsegni a bacik. A szivacsra azért nem érdemes töményen rácseppenteni, mert rövid időn belül szét fog mállani tőle. Érdemes egy natúr  mosogatószerhez adagolni, és ezzel mosogatni.

Egy literhez kb 30 csepp teafaolaj jól összekeverve.A felmosóvízhez 6-8, maximum 10 csepp teafa- és citromolajat elég használni de  erre a célra alkalmas még a narancs-, mandarin- vagy citronellaolaj is. Az öblítőhöz lehet pár csepp levendulaolajat tenni, vagy olyan illatot, amit szeret a család. (Bár az illat nem marad a ruhában, a fertőtlenítő hatást kifejti.) Öblítőszer helyett van aki  ugyanannyi ecetet használ  10 csepp teafaolajjal vegyítve. Főleg akkor érdemes a törölközőket és a fehérneműket így mosni, ha valamelyik családtagunknak  fertőzése van.A WC illatosításához, a levegő fertőtlenítéséhez van egy klassz  spriccelős illatosítószer.

50 ml 40 százalékos alkoholba 30 csepp citrom- vagy fenyőolaj ezt tedd bele egy pumpás porlasztóba. Két-három fújás, és már fertőtleníti és fel is frissíti a levegőt.

Tisztításhoz az alábbi illóolajokat ajánlják amiket másra is lehet használni

 

 

 

Teafa illóolaj (Neroliane)Az ausztráliai eredetű teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja általános fertőtlenítőszer, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, erősíti az ellenàllóképességet

Levendula (orvosi) illóolaj (Neroliane)A levendula (Lavandula angustifolia) illóolaját lila virágaiból nyerik, illata tiszta és üde, megnyugtató. Fájdalom- és lázcsillapító, csökkenti a gyulladásokat, megnyugtatja a bőrt. Enyhíti a gyomorfájást, oldja az izomgörcsöket.

Citrom illóolaj (Neroliane)A citrom (Citrus limonum) héjából hidegsajtolással készült illóolaj nagyon jó méregtelenítő, lázcsillapító hatású, elállítja a vérzéseket, puhítja a bőrtjavítja az emésztést, frissít, tisztít.

Mandarin illóolaj (Panarom)A mandarin (Citrus reticulata/ZE) illóolaját hidegsajtolással nyerik ki a gyümölcsök héjából. Gyerekek és kismamák is használhatják, élénkít, könnyű, finom illata segíti az emesztest

Dél-Amerikai sárgafenyő illóolaj (Panarom) 10mlÉszak-Amerika nyugati részének elterjedt fenyőjének Olaja

Erdei fenyő illóolaj (Neroliane)Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) illóolaja nagyon jó légzőszervi problémákra, enyhíti az izmok görcseit, növeli a vérnyomást. Nagyon jó rovarriasztó, és kiváló frissítő kimerültség esetén.

Add Comment