10847981_747024818720658_5268810260927426651_n Mi a flexibilitás?

Az ízületek teljes mozgáspályájukon való szabad mozgásának képessége.
Egy ízület flexibilitása függ az azt athidaló izmok hosszától, feszességétől, az ízületi szalagoktól, ízületet alkotó csontvégektől (ízületi fej, ízületi árok) és az ízületi porctól. A flexibilitás nyújtással fejleszthető a genetikailag meghatározott határig.A flexibilitás főleg nyújtó gyakorlatokkal fejleszthető. A leginkább elterjedt a statikus nyújtás. Hosszú, lassú és jól kontrollálható gyakorlatokat tartalmaz, melyek az adott izmot feszített állapotba hozzák. Ezt a helyzetet 10-60 másodpercig lehet fentartani és a gyakorlatokat kb. 3-szor ismételni.De pl a jin jógában 3-5percig is kitartanak egy egy gyakorlatot.A másik lehetőség a dinamikus nyújtás ami nem rúgózást jelent!Ez esetben a nyújtás során fokozatosan nő a mozgás terjedelme és a mozgás sebessége. A dinamikus nyújtás kontrollált lendítésekkel dolgozik például kar vagy alsóvégtag lendítésekkel illetve a gerinc esetében törzscsavarásokkal. Ennél a nyújtási formánál nem jó erőltetni, forszírozni a véghelyzetet

.A rugozó (ballisztikus) nyújtás az ízületi véghelyzetet provokálja, főleg a sokszor ismételt, apró rántásokkal. Ezért az nem ajánlott.Az a tapasztalat ,hogy a sérülés vészélyén túl még csak nem is hatékony, mert minden hirtelen rántás kivált egy összehúzó reflexet ami gátolja a mozgástartomány fokozását.

Hogyan nyújtsunk tehát?

Dinamikus nyújtás

A nyújtás előtt melegítsünk be izmainkat és ízületeinket. A hideg, feszes izmok nyújtása sérülésveszélyes. A bemelegítés mindig tartalmazzon rotációs, kőrző gyakorlatokat is. Ezeket az órajárással azonos és ellentétes irányban is végezzünk el. A keringés javítására lehet például ugrálókötelezni, fokozatosan emelve a felugrási magasságot és a csapásszámot.Számíthatunk rá, hogy a nyújtás feszülést és enyhe égő érzést vált ki. Ennek az oka, hogy átléptük az aktuális mozgásterjedelmünk határát. Lényeges, hogy a gyakorlatokat csak enyhe diszkomfort érzésig végezzük és sose a fájdalom határig!A szintentartáson túl a, hosszútávú, tartós fejlődés érdekében nyújts minden második nap, legalább 6 héten keresztul. Kulcs, hogy a megfelelő ízületek lazaságát munkáljuk ki.Egy kemény edzés után jól alkalmazhatók a statikus nyújtás gyakorlatai. Segítik a lazaság megőrzését, a tejsav távozását és főleg megelőzni, hogy az izom egy rövidült állapotban regenerálódjon.A jóga ha nyújtani szeretnél egy tökéletes ehetőség ne felejts el sosem a légzéssel együtt dolgozni.Belégzés nyújtózik majd kilégzés mélyít a póz.Fontos azonban,hogy a tanár nem ismeri a határaidat segít belenyújtózni a pózba de mindenek elott a saját testeddel jó megtanulni dolgozni,megismerni a határaidat .Jó nyújtást mindenkinek!