fascia-whole-body

Mostanában többször hallottam már ezt a kérdést azoktól akik az órámra járnak lehet ,hogy azért mert én is többet emlegetem .

Aztán ma a reggeli jóga gyakorlás után beszélgettünk “izomcsomókról “egy kedves lány ismerősömmel és eszembe is jutott a téma mert a napokban olvastam én is részletesebben  és többet róla.

Az izompólya az tulajdonképpen maga a kötőszövet amely a test funkcionális egysége között hidat alkot,(ezért is jó tudni róla ,hogy létezik)hisz egy minden izmot (szervet)beburkoló laza hálós szerkezetű szövet.

Amit még fontos tudni róla ,hogy minden izmunknak van ilyenje sőt ami még fontos infó ,hogy több izom közösen is rendelkezhet eggyel vagy kettővel vagy többel.(fascialáncok,fasciahálók)

Az izompólya a felelős azért ha valahol megsérül egy izom ,egy teljesen más testrészben is feszültség vagy mozgás korlátozottság léphet fel.Van ahol már azt is említik ,hogy az izompólya feszültség oldás ,hatékonyabb mint a hagyományos nyújtási technikák.

Az izomsejtek között és az inakban vannak az ízületi és izomérzékelés receptorai,(amik az izom,az ín,és a pólya megnyúlását ,nyomás változásait érzékelik) és nagyon érzékenyek az izom feszülésének a változásaira.Amikor a feszülés eléri azt a szintet ,hogy az izom vagy ínszakadás veszélyét hordozza magában a receptoroknak hála a kérdéses izom ellazul.De ha a fascia (izompólya)sérült a receptorok sem működnek megfelelően és ez sérülést is eredményezhet.

A alábbi felsorolást találtam a neten ami az izompólya kedvezőtlen szerkezeti változásához vezet

Az ismétlődő mozgások,sérülések,rossz testtartás,ülő életmód,felhalmozott salakanyagok,stressz,rendszeresen elhanyagolt nyújtás,egyoldalú terhelés,helytelen technika,helytelen edzésmódszer,helytelen bemelegítés,nem megfelelő folyadék fogyasztás,rossz táplálkozási szokások

Tovább infók az  Izompólya fellazításról:

Itt még beszélni kell az un. Myofascialis trigger pontokról – izomcsomókról is. (Legtöbbünk tapasztaltunk már ilyet partnerünk hátában, mikor masszírozzuk)

Kisebb “csomók”, melyek az izom rostjaival szorosan összekapcsolódnak. Az izom vérellátása, anyagcseréje ezen a ponton nem kielégítő, ebből következően az izom működése is zavart szenved, így maga az izom is megfeszül.

Annak ellenére, hogy természetes a jelenlétük, fájdalmat okozhatnak az adott területen, de a fájdalom ki is sugározhat más testrészekre. Testedzésünket is akadályozzák: az érintett izmok nem reagálnak jól a nyújtásra, rövid időn belül az izom visszatér a megrövidült állapotba, ezáltal 12-24 óra alatt kioltódik a nyújtás egyébként hasznos hatása.

A feszültség pontok zavarják az izom koordinációt és az erőkifejtést is.

A Miofasciális / kötőszövetes lerakódások feloldása nagyon általános fogalom, a minden szövetet, szervet, izmot behálózó, összekötő, formáló, támasztó szövetre vonatkozik. 

A gyógytornászok, masszőrök is csak manapság kezdtek felfigyelni rá, kihasználni a regenerálódó képességét.    

(Smr henger,mélymasszás,)

 

 

Add Comment