Szervezetünknek életfontosságú alkotóeleme a vas. Hiánya esetén fokozott fáradékonyság és kimerültség lép fel, a szervezet teljesítőképessége csökken. Súlyosabb formájában a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint emelkedik. Jellemző még a szomjúság, a szabálytalan szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hidegérzés és a székrekedés, valamint ezek kombinációi, fejfájással párosulva.
 Legtöbbször a rossz táplálkozás következményeként miatt jelentkezik vashiány. Fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványianyag-hiány, de  a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is .
A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a legfontosabb ami a vegetáriánusok körében igen gyakori.

Érdemes elkerülni

Ügyelni kell arra, hogy étrendünkben kerüljük a finomlisztet, a finomított élelmiszereket, a zsíros ételeket, a túl sok zsírt – ideértve a főzőmargarint is. Ne fogyasszunk tartósítószerrel készült ételeket és italokat.

Ajánlatos fehérjefogyasztásunkat is határok között tartani, ami azt jelenti, hogy átlagosan a napi mennyiség ne legyen több, mint amit testsúlyunk megkíván. Ez pl. egy 70 kg-os embernek 7 dkg fehérje, de a fejlődő szervezet számára természetesen lényegesen több is lehet.

Teafélék fogyasztásakor kerüljük a mesterséges aromával ízesített teákat. Készítsünk magunknak gyógyteát

Hasznos fogyasztani

Vashiányban ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz.

Meg is szüntethető a vashiány a következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával: mák (különböző elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vörös káposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.

Kedvező hatású a nyers gyümölcsök sorában a fentieken kívül a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete és piros ribiszke, egres és cseresznye

Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.

A kultúrázott tejtermékekből ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is