teen-girl-meditating

A kamaszkor beköszöntével a testi változásokkal együtt egy pszichés fejlődés új  szakasza is elindul. A kamaszkor kezdete napjainkban akár 9-10 éves korra is tehető. Ez egyénileg változhat.

A kamaszkor gyakori problémája a hanyag tartás, ami eredményesen kezelhető a különböző mozgásformákkal, így a tradicionális jóga eszköztárával is.

Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de emellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást. Válluk ilyenkor előreesik, a hasuk előredülled és a háti görbület fokozódik. A probléma már akár 10 éves kortól jelentkezhet. Szerencsére ilyenkor még nincs maradandó csontrendszeri változás. Ilyenkor tanácsos a has- és hátizmokat erősíteni, hogy azok mintegy természetes fűzőként meg tudják tartani a testet.

A gerincjóga a gyógytorna és különböző mozgásterápiák eszköztárát ötvözi a tradicionális jóga, mindezen belül a hatha jóga ismereteivel.

A gerincjóga segít a helyes testtudat kialakításában, fejleszti a rugalmasságot, koordinációt. A légzésfigyeléssel, légzéstechnikák elsajátításával a gyerekek megtanulják kezelni, levezetni a feszültséget.

A gyakorlatok javítják a koncentrációs képességet, növelik a fizikai és pszichikai teherbírást.Ezért tanulási nehézségek esetén is hatékony megoldás a jóga.

Sok szülőt váratlanul érnek a serdülők heves indulatai, pedig ha a szülő kellő higgadtsággal kezeli az útkeresés ezen szakaszát, az csak jót szülhet, hisz kialakul a két ember közötti megértés, tisztelet, barátság.A jóga segít a nyugalom, a bizalom és az egyensúly kialakításában és mindeközben harmóniát teremt a gyerekek életében.

 

forrás -gerincjóga kamaszkorban