isiasz31

Az ülőideg (e. nervusz iszkiádikusz) a szervezet legnagyobb és leghosszabb idege. Majdnem ujjvastagságú.

Az ülőideg a test mindkét oldalán, az ágyéki gerincszakaszból lefele indulva fartájékon egyéntől függően elhalad a musculus piriformis (körte alakú izom) alatt, felett, vagy akár rajta.

Nevezett izom a kereszt csontból kiindulva jobbra haladva is, és balra haladva is a kereszt csontot köti össze a combcsont fejével. A vízszintes síktól való eltérése kb. 20 fok a magasabb pontja a keresztcsontnál található. (mélyen fekvő izom, mivel a nagy farizom elfedi.) Nemcsak a megfeszülésből eredő kisugárzás révén okozhat fájdalmat, hanem az ülőideg becsípődése miatt is (piriformis szindróma).

Az ideg lefele haladva ágakra oszlik, ágai a lábfejig húzódnak. Becsípődése, gyulladása, vagy egyéb károsodása miatt a fájdalom az egész ideg mentén sugározhat. A derékfájdalomra panaszkodó betegek 5%-ában lép fel az isiász. Néhány esetben a panaszok hátterében nincs kimutatható ok például porckorongsérv, szabálytalan csontkinövések, stb. Ritkábban fordul elő, hogy az isiászt gerinccsatorna szűkület okozza.

Az isiász rendszerint csak az egyik oldalt érinti. Jelentkezhet tűszúrásként, állandó, vagy nyilalló fájdalom formájában. Séta, futás, lépcsőn járás fokozhatja a fájdalmat. Kemény fekhelyen oldal fekvésben, felhúzott térdekkel való alvás sok esetben csökkenti a panaszokat. Az isiász által okozott sokszor tűrhetetlen fájdalom megszüntetése igen komoly szakmai kihívás elé állít minden terapeutát.