Kurkuma az ízületeknek

Az egyik ilyen közkedvelt gyulladáscsökkentő a kurkuma (Curcuma Longa) . Ezt nemcsak ízületi gyulladásokra, alkalmazzák, hanem számos más krónikus gyulladásos folyamat ellen is. Számos vizsgálat van folyamatban ezzel a csodálatos növénnyel a neurodegeneratív, szív-érrendszeri, anyagcsere és autoimmun betegségek tekintetében. A legújabb kutatások Chron betegségre és gyulladásos bélbetegségekre ajánlják.

 

A kurkumát az indiai konyha már i.e. 3000 évvel alkalmazta. Nyugaton inkább csak ételszínezékként terjedt el. Fő hatóanyaga a curcumin vagy kurkumin. Az orvosi irodalomban töb mint 1730 cikk található a Kurkuma Longa hatóanyagairól és hatásairól, melyek közül 599 a rákkal, 23 az ízületi gyulladással, 16 az Alzheimer kórral és 78 a cukorbetegséggel foglalkozik. Ebből látható, hogy a kurkumát nem csak fűszerként használhatjuk. Az ízületi gyulladás létrejöttében fontos szerepet játszik a fehérvérsejtek egy csoportjának az ízületbe jutása. A kutatások szerint curcumin és a coffein-sav a makrofágok hatékony gátló szere. A kutatásokban 300-3000 mg kurkumát alkalmaztak.

 

 

A másik érdekes vegyület a tömjénfa (Boswellia Serrata) vagy indiai tömjénfa hatóanyaga a boswellin-sav. Ez a növény már az ókorban is gyulladáscsökkentőként volt ismert. Az 1970-es években német tudósok úgy találták, hogy a boswellia a nem szteriod gyulladáscsökkentőkkel (pl.: ibuprofen, acetilszalicil-sav) egyenértékű hatású. Hatását azonban más úton fejti ki, így nem jelent veszélyt a gyomornyálkahártyára, mely a gyulladáscsökkentő gyógyszerek fő mellékhatása.

A boswellia mind az osteoarthritis, mind a rheumatoid arthritis esetében gátolja a gyulladást. E mellett gyulladásos bélbetegségekben, és más autoimmun állapotokban is van hatása a gyulladásos biokémiai folyamatok szabályozása által. Csökkenti a gyulladásos leukotriének képződését, sőt az egyik fehérvérsejtek által termelt gyulladást keltő anyag (humán leukocta elasztáz = HLE) hatását gátolja. Ennek szintje számos gyulladásos betegségben megemelkedik, és ez idáig a boswellin-sav az egyetlen anyag, amely mind a leukotriének, mind a HLE szintjét együtt képes csökkenteni.

További kutatások arról számoltak be, hogy a boswellin-sav szerepet játszhat a izületi szövet leépülésének késleltetésében. Embereken és kutyákon végzett vizsgálatok alapján a boswelliaátlagosan két héten belül javulást hozott a fájdalom, ízületi merevség tekintetében.

E vitamin + omega 3 zsírsavak az ízületekért

A gyulladásos elem visszaszorításában fontos szerepe van még az E-vitaminnak, az omega 3zsírsavaknak, és számos antioxidáns hatású vegyületnek. Épp ezért a magas flavonoid tartalmú gyümölcsök és azok kivonatai szintén jótékony szereppel bírnak. Erőteljes antioxidáns hatása miatt gyakran alkalmazzák a tengeri uborkát az ízületi készítményekben. Bár külön hatóanyaga és hatásmechanizmusa nem annyira ismert, hatásáról számos esettanulmányban beszámoltak.

Dr. Gulyás Tamás