Készítése kétségkívül macerás, nagyon is.:-)
De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen erdemes kipróbálni,összehasonlításképp is tanulságos:-)

Hozzávalók / 4 adag

A püréhez
1 kg gesztenye
3 dl mandula tej
4 dl víz
1 db vanília (rúd)
5 dkg kókuszvirág cukor/datolyaszirup
1.5 dl magtejszín
5 dkg ghi (olvasztott)

A tálaláshoz
1.5 dl magtejszín,dió ,csokireszelék,
Elkészítés

1.A gesztenyék púpos tetején éles késsel X alakban bemetszünk, vigyázva, hogy a gesztenye belsejébe ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
2.120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
3.Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külső és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is.
4.A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a magtejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
5.A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk/Vagy datolya szirupot használunk
6.Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
7.A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
8.A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük vagy, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
9.Tejszínhabbal tálaljuk

🙂