Ebben a témában két dolgot említenék meg .A rendszeres mozgást és a táplálkozási szokások megváltoztatását. Mivel két külön témáról van szó kezdjük is az elsővel a táplálkozással. Azt gondolom ,hogy amikor változtatunk a táplálkozási szokásainkon az elsődleges gondolat ne az “összkalória bevitel csökkentése legyen.” Enni mindenki szeret és nem hiszem ,hogy meg kéne fosztanunk magunkat az evés örömétől el lehet készíteni egy pizzát egy palacsintát egészségesen is. A megfelelő táplálék bevitel első lépcsőfoka a bevásárlásnál kezdődik.Törekedjünk arra, hogy változatosan étkezzünk, anélkül, hogy ételeink ízetlenné, illetve egészségtelenné válnának. De valóban a kalóriabevitel csökkentése könnyebben megy, ha korlátozzuk a finomított szénhidrátok (cukor, édességek ), illetve a telített zsírok fogyasztását.A több növényi eredetű táplálék, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák , tápanyagtartalmuk kisebb és máshogy is szívódnak fel. Ugyanakkor a növények több rostot tartalmaznak, ami serkenti a bélmozgást .Én személy szerint nem is tartok itthon kristály cukrot évek óta és nem hiányzik senkinek a családban. Használok azonban mézet, kókuszvirágcukrot ,datolyaszirupot édesítésnek akár süteményhez is. Nem mindegy tehát ,hogy mit vesz le a polcról az ember a vásárlásnál meg a főzéshez, manapság már hatalmas a kínálat a lisztek területén is és tele van a google reform receptekkel .(Ajánlani is szeretném egy kedves ismerősöm blogját http://martonadrienn.hu/ )

Ha valaki rendszeresen mozog akkor az meg is fog éhezni az edzések után ,legyen is kiadós az az étkezés egészséges vitaminokkal és tápanyagokkal teli. A cukrozott üdítők ,csokik, finomított lisztes  pékáruk fogyasztása nem túlzottan töltik fel a szervezetünket energiával ,vitaminokkal viszont azt az érzést keltetik ,hogy ettünk valamit,,, igen igen valamit,, aminek nem sok értelme volt:-)
A főzéseket illetően nézzük meg ,hogyan lehet kedvenc ételeinket egészségesebben elkészíteni használjunk más olajat vagy zsírt az elkészítéshez ha meg nassolni támad kedvünk együnk több olajosmagvat, aszalt gyümölcsöt(lehetőleg ne kandírozottat ,igyunk vizet:-) ,turmixokat ,együk kedvenc gyümölcseinket. Egyre több a finom és egészséges csomagolt étel is nézzünk el a MediLineba http://mediline.hu/
vegyünk olyan nassolni valót amit akár napközbeni rohanáshoz magunkkal is vihetünk .( Ami a kamránkban a hűtönkben van otthon abból táplákozunk .)Bár már egyre több lehetőség is adott egy napközbeni gyors egészséges ebédre is ,hiszen egyre nyílnak az egészséges étrendet kedvelők számára is a gyorséttermek.

A rendszeres mozgás területén tartós sikert főleg akkor érhetünk el ha szeretjük is azt a mozgásformát jógát/sportot amit választunk magunknak.

A mozgás megkedveléséhez helyes edzéstervezés, a helyes célkitűzésekhez és a fájdalmas sérülések elkerüléséhez egy szakember – kezdetben szorosabb, később lazább, de mindenféleképpen rendszeres – felügyelete ajánlott. És persze kell egy csapat! Igen, legalább egy, de még inkább két ember szükséges a támogatásunkhoz. Egy szakember és egy edzőtárs. Már csak értük is lemegyünk edzeni. Szegények, ne árulják nélkülünk a petrezselymet – egyedül az edzésen:-)
Tervezzük meg, hogy mikor megyünk el sportolni, és ragaszkodjunk is a kialakított heti rendhez, ne tologassuk, csak ha nagyon muszáj!
A fizikai terhelést a kialvatlan szervezet nem szereti.
Válasszunk olyan mozgásformát, jógát/sportot, ami lakhelyünknek, életformánknak, életkorunknak, fizikai állapotunknak, lehetőségeinknek leginkább megfelel. Vegyük figyelembe anyagi lehetőségeinket is, mert a későbbiekben is kell majd költeni a jóga vagy tornabérletre.
Ne akarjunk hirtelen eredményeket. Türelemre inthetnek a társaink: a szakember vagy sok éves tapasztalattal rendelkező, olvasottabb sporttársunk és a határozott edzésterv is. Ha esetleg már hagytuk a szervezetünket éveken át rossz irányba alakulni, hagynunk kell a visszaútra is legalább annak az időnek a negyedét, amit elvesztegettünk korábban. És ne feledjük, ez nem lehet kampányszerű, ez egy életre kell, hogy szóljon.Gyomlálni is rendszeresen kell a kertben, nem csak két hónapig. Az elhatározás is lassan jön meg, ennél már csak az nehezebb, hogy a kezdeti tétova lépések utáni fáradtság, fásultság ellenére is tovább folytassuk.
Vegyük észre az apró sikereket, győzelmeket minden edzésen, és merjünk örülni is ezeknek! Hiszen kevés olyan dolog van az életben, amit saját erönkből megtehetünk.

Ne használjuk a liftet, lépcsőzzünk, hisz a legkisebb mozgás is számít! Menjünk gyalog – legalább a rövidebb buszutak helyett! Jobb, mint a megállóban ácsorogni. És nem kell mindig az ajtóban leparkolni a kocsival a bevásárlóközpontnál sem.
Olyan ötletet is kaptam már ,hogy szerezzünk be lépésszámlálót és pulzusmérő órát. Elválaszthatatlan, tárgyilagos edzőtársunk lesz, bár nem hízeleg, de nem is hazudik. Nekem mondjuk még nincs de jó ötletnek tűnik:-)
Fokozatosan emeljük a terhelést – a mohóság itt is megárt. Ha ma tízszer annyit jógázunk,edzünk, mint tegnap, akkor hová emeljük az edzést fél év múlva?